Wat u moet weten over de aftrek van btw
Niet iedereen kan de btw die hij betaalt, aftrekken. Het is immers de bedoeling dat de eindverbruiker van een product (de consument), de uiteindelijke last draagt. Daarom hebben enkel belastingplichtigen recht op aftrek van btw. Dat zijn de personen die goederen en diensten kopen en verkopen in het kader van hun economische activiteit. In een volledige productieketen van de producent, over de groothandelaar tot de detailhandelaar zijn alle schakels belastingplichtigen met een recht op aftrek. Tot het product bij de consument komt, die uiteindelijk de hele belasting betaalt. U merkt het: het is net de persoon die de btw effectief moet dragen, die geen 'belastingplichtige' is in dit systeem..
Een belastingplichtige heeft recht op aftrek als hij een economische activiteit uitoefent, of gaat uitoefenen. Als een ondernemer voor hij werkelijk van start gaat al uitgaven doet om zijn activiteit voor te bereiden (te kunnen starten), mag hij de daarop betaalde btw al aftrekken. De bedoeling om met een economische activiteit te beginnen is voldoende, maar moet wel aan de hand van objectieve omstandigheden worden bewezen. Het recht op aftrek blijft zelfs bestaan als de activiteit zelf nooit effectief van start gaat, bv. omdat uit een marktonderzoek blijkt dat het project toch niet haalbaar is.
Bijzondere gevallen (1): vrijgestelde belastingplichtige
Toch mogen niet alle belastingplichtigen btw aftrekken. Sommige belastingplichtigen oefenen immers activiteiten uit die zelf van btw zijn vrijgesteld. Ze ontplooien wel een economische activiteit, maar moeten aan hun klanten geen btw aanrekenen. Daar staat tegenover dat ze ook geen btw mogen aftrekken. Onder andere artsen vallen hieronder. Zij worden aangeduid als
Kleine ondernemingen met een omzet van minder dan 15.000 EUR bevinden zich in een gelijkaardige situatie. Een kleine onderneming moet geen. btw aanrekenen aan zijn klanten, maar mag dan ook geen btw aftrekken. Daardoor hebben ze heel wat minder administratieve rompslomp. Deze bijzondere regeling is optioneel, dit wil zeggen dat ook kleine ondernemingen er voor mogen kiezen aan de gewone regels onderworpen te worden.
Bijzondere gevallen (2): gemengde belastingplichtige
Een
Bijzondere gevallen (3): toevallige belastingplichtige
In sommige gevallen kan een particulier een
Een gebouw is nieuw tot en met 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikname.
Beperkte aftrek voor bepaalde uitgaven
De btw op geschenken voor zakenrelaties is slechts aftrekbaar als het geschenk (exclusief de btw) een waarde heeft van minder dan 50 EUR. Is het geschenk duurder, dan is de btw niet aftrekbaar. De btw op de kosten voor het produceren en gratis weggeven van staaltjes is wel volledig aftrekbaar.
Voor wagens wordt de aftrek sowieso beperkt tot 50 %. Voor een wagen die deels professioneel en deels privé wordt gebruikt, wordt daarenboven de aftrek beperkt tot het professioneel gebruikte deel (zonder ooit boven de 50 % te mogen). Om het beroepsmatig/privé gebruikt deel te berekenen, heeft de administratie in een circulaire drie formules uitgewerkt.
Geen aftrek voor bepaalde uitgaven
Privé gekochte goederen en diensten geven geen recht op aftrek. Ook niet als ze gekocht worden door een belastingplichtige. Als een handelaar voor de werknemers van zijn salesafdeling een smartphone koopt, is de btw daarop aftrekbaar, hij handelt immers in het kader van zijn economische activiteit. Als hij deze smartphone koopt voor de verjaardag van zijn vrouw, is hij een gewone consument en is de btw niet aftrekbaar.
Btw op