Percentage wettelijke interestvoet blijft 2,75% voor 2014
In principe wordt de interest aangerekend die u hebt bedongen in het contract zelf (contractuele interestvoet). Pas als u geen afspraken maakt, geldt de wettelijke interestvoet. De wettelijke interestvoet is van toepassing in burgerlijke zaken op privézaken tussen natuurlijke personen of rechtspersonen, en in handelszaken op transacties tussen handelaars en particulieren.
Voor de toepassing van de interestvoet in burgerlijke en handelszaken is in principe steeds een ingebrekestelling vereist. Een ingebrekestelling is een officiële brief waarin de geadresseerde wordt verzocht binnen een bepaalde termijn een verplichting die op hem rust, na te komen (i.c. een bedrag betalen). Door te bepalen dat de interest automatisch is verschuldigd, kan dat contractueel of in de algemene voorwaarden worden uitgesloten.
Ook voor transacties in burgerlijke en handelszaken kan u een hogere interestvoet bepalen dan de wettelijke interestvoet. Maar net als bij de handelstransacties kan de rechter deze zelf overeengekomen interestvoet matigen als hij meent dat die buitensporig is.
Wettelijke interestvoet in fiscale en sociale zaken
In fiscale zaken en sociale zaken (vorderingen van de RSZ) geldt er nog een ander tarief. Dit specifiek tarief bedraagt 7% (voorlopig?). Ook als de fiscale of sociale wetten naar de wettelijke interestvoet in burgerlijke en handelszaken verwijzen.
Wettelijke interestvoet voor overheidsopdrachten
Voor overheidsopdrachten bestaan er verschillende regimes en interestvoeten. Een overheidsdienst die zijn schulden in het kader van een overheidsopdracht voor werken, leveringen of diensten niet op tijd betaalt, is automatisch een verwijlinterest verschuldigd, bovenop het afgesproken bedrag.
Voor de 'nieuwe overheidsopdrachten' gesloten vanaf 16 maart 2013 zijn de volgende interestvoeten van toepassing:
16 maart 2013 - juni 2013: 9%
juli 2013 - december 2013: 8,50%
januari 2014 - juni 2014: 8,50%
Voor een overzicht van de interesten, klik hier