Nu toch btw-aftrek op basis van een niet-conforme aankoopfactuur?
Geen btw-aftrek zonder factuur. Dat is de regel. Zowel volgens de Belgische wetgeving als volgens het Europees recht is er pas recht op aftrek, wanneer de btw-plichtige over een conforme factuur beschikt. Een hele reeks gegevens moeten worden vermeld op de factuur.
Het gaat o.a. om:
omvang en aard van de verrichte dienst;
datum van uitreiking of opstelling van de factuur;
tarief;
identiteit, adres van de belastingplichtige die de levering of dienst verricht.
Geen vaste periode aanduiding op de factuur
Eén van de vereisten is dus dat de factuur de omvang en de aard van de verrichte dienst vermeldt.
In dit voorbeeld werd door de lokale administratie geredeneerd dat de factuur niet voldeed aan de wettelijke eisen, aangezien op basis van de omschrijving de omvang van de verleende diensten niet voldoende kan worden vastgesteld. Zowel de begin- als einddatum moet worden vermeld op de factuur wanneer het gaat om doorlopende diensten.
Toch recht op aftrek
Het Hof van Justitie neemt nu evenwel een bijzondere stelling in: het recht van aftrek kan niet geweigerd worden enkel en alleen omdat de factuur niet voldoet aan de formele factuurvermeldingen. Als er kan worden aangetoond dat de btw correct in aftrek is genomen, moet de btw-administratie deze aftrek aanvaarden, ook al bevat de factuur een 'formeel gebrek'. Bij het nakijken van de factuur moet de btw-administratie rekening houden met alle informatie die op de factuur te vinden is én met eventuele aanvullende/bijkomende informatie van de btw-belastingplichtige.
Toch kan het niet naleven van de formele factuurvermeldingsvereiste voor de btw-belastingplichtige nefaste gevolgen hebben. Zo staat het de administratie vrij om een geldboete of geldelijke sanctie op te leggen, wanneer niet voldaan is aan deze formele voorwaarden.
Wat dit in de toekomst voor de praktijk zal betekenen, is evenwel nog afwachten.