Nieuwe limitatieve technologieënlijst voor Vlaamse Ecologiepremie Plus
In Vlaanderen bestaan er twee steunregimes voor ondernemingen die investeren in ecologie, d.w.z. milieuvriendelijke of energiezuinige technieken.
Alle ondernemingen die zijn gevestigd in het Vlaamse Gewest en die een hoofdactiviteit uitvoeren die tot één van de toegelaten sectoren behoren (op basis van NACE-code opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen), komen in aanmerking voor een ecologiepremie. Voor de omvang van de ecologiesteun wordt een onderscheid gemaakt tussen kmo's en grote ondernemingen. De nace-lijst kan u vinden op www.agentschapondernemen.be/themas/ecologiepremie (Ecologiepremie plus/ rubriek Wie komt in aanmerking).
Limitatieve technologieënlijst of LTL-lijst
In het kader van het ecologieprogramma worden sinds februari 2011 geen calls met wedstrijdformule meer gelanceerd maar werkt men met een gesloten budgettaire enveloppe. Ecologie-investeringen komen dus in aanmerking voor een ecologiepremie als ze voorkomen op de limitatieve technologieënlijst of LTL-lijst. Op die lijst staan zo'n 150 technologieën. De technologieën zijn opgedeeld in drie categorieën: milieutechnologieën; energiebesparende technologieën; en warmtekrachtkoppeling (WKK) en hernieuwbare energie.
De volledige lijst kan u vinden op www.agentschapondernemen.be/themas/ecologiepremie : Ecologiepremie Plus (voor aanvragen vanaf 1 feb 2011) %gt% rubriek Welke investeringen komen in aanmerking voor een ecologiepremie (incl. limitatieve technologieënlijst).
We noteren de volgende belangrijke wijzigingen op de LTL-lijst van 16 januari 2014:
Belangrijke termijnen
Wie investeert in ecologie en een beroep doet op de Ecologiepremie Plus, moet zien dat zijn investering ook aan een aantal voorwaarden (termijnen) voldoet.
Een aanvraag voor de ecologiepremie kan u alleen elektronisch indienen, op www.ecologiepremie.be. U moet zich registeren met een federaal token of uw elektronische identiteitskaart.
Bedrag subsidie en bonus
De ecologiepremie wordt toegekend in de vorm van een subsidie. Het bedrag wordt bepaald door 1. het type investering (milieu, energiebesparend, energie uit hernieuwbare energie %and% warmtekrachtkoppeling); 2. de ecoklasse waartoe een technologie behoort op basis van zijn ecologiegetal; 3. de grootte van de onderneming; en 4. de subsidiebonus.
Die extra subsidiebonus is mogelijk voor kmo's die beschikken over een eerstelijns milieu-, energie-, eco-, of efficiëntiescan (3%) of een geldig milieucertificaat (5%).
Op de website www.ecologiepremie.be kan u subsidietabellen raadplegen voor de berekening van de precieze bedragen. Het totale bedrag aan toegekende subsidies aan een onderneming bedraagt maximaal 1.000.000 EUR over een periode van drie jaar te rekenen vanaf de indieningsdatum van de 1e positief besliste steunaanvraag.
Boekhouding en fiscaliteit
Ondernemingen die jaarrekeningplichtig zijn, moeten de investeringen boeken onder de rubrieken 21 tot 27 van de jaarrekening. De andere ondernemingen moeten deze uitgaven opnemen in de afschrijvingstabel. De investeringen worden afgeschreven conform de boekhoudwetgeving en minstens over een termijn van 3 jaar.
Informatie
Agentschap Ondernemen, Afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid