Investeren in kmos: dividenden toch aan 15 %
De onderneming waarin u investeert (door oprichting of kapitaalverhoging) moet een kmo zijn op het moment van de inbreng. Er moet minimaal een kapitaal van 18.550 EUR worden gevormd.
De inbreng mag niet in natura zijn, maar moet in geld volstort worden. Het geld van de inbreng mag niet afkomstig zijn van uitgekeerde belaste reserves die nu dankzij het overgangsregime (van de liquidatieboni) tijdelijk aan 10 % in belastingvrij kapitaal kunnen worden omgezet.
In ruil voor de inbreng moeten er aandelen worden uitgereikt, die
niet preferent zijn;
ononderbroken in volle eigendom moeten worden gehouden van het moment van de. inbreng tot het tijdstip waarop de dividenden uitgekeerd worden. Hierop bestaan enkele uitzonderingen, bv. voor belastingneutrale reorganisaties en bepaalde familiale planningstechnieken (schenking van aandelen aan de kinderen of echtgenote)..
Tarief hangt af van moment van uitkering
Het toepasselijke tarief wordt bepaald door het moment van de uitkering:. dividenden toegekend in het tweede boekjaar na de kapitaalinjectie (20 % RV); dividenden uitgekeerd vanaf het derde boekjaar na de inbreng (15 % RV).
Antimisbruikbepaling: geen kapitaalvermindering gevolgd door een kapitaalverhoging
Kapitaalverhogingen tellen niet mee voor zover (1) ze worden voorafgegaan door een kapitaalvermindering die heeft plaatsgevonden sinds 1 mei 2013 of (2).gefinancierd worden door kapitaalverminderingen van verbonden vennootschapen vanaf 1 mei 2013.
Daarnaast kan de fiscus ook steeds een beroep doen op de algemene antimisbruikbepaling van artikel 344 §1 WIB92. Als u een constructie opzet die de administratie als 'fiscaal misbruik' kan kwalificeren en u geen. niet-fiscale motieven heeft voor deze verrichting: bv.. u doet een inbreng in geld in uw kmo en onmiddellijk daarna verkoopt u een onroerend goed aan uw onderneming, i.p.v. onmiddellijk een inbreng in natura te doen.