Hoger beroep tegen homologatievonnis van onderneming in moeilijkheden
De Wet betreffende de Continuïteit van Ondernemingen (WCO) biedt ondernemingen sinds 1 april 2009 verschillende mogelijkheden om hun onderneming weer gezond te maken tijdens een periode van tijdelijke bescherming tegen de schuldeisers.
Gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord
Als een ondernemer in financiële moeilijkheden opteert voor een collectief akkoord (een akkoord met al haar schuldeisers), moet hij een reorganisatieplan opstellen. Dit herstel- of betalingsplan beschrijft hoe men de schulden geheel of gedeeltelijk binnen maximaal vijf jaar zal betalen. In het plan moet o.a. de staat van de onderneming, haar moeilijkheden en de middelen waarmee ze die wil oplossen worden opgenomen; en de maatregelen om de schuldeisers (gedeeltelijk) te voldoen met de betalingstermijnen.
Als het plan wordt goedgekeurd (mits meerderheid in aantal en bedrag van de aanwezige schuldeisers), moet de rechtbank het plan homologeren. De rechtbank kan de homologatie van het reorganisatieplan enkel weigeren wegens niet-naleving van de procedurevormen (vormvereisten + inhoudelijke verplichtingen) of schending van de openbare orde (miskenning van de gelijke behandeling van schuldeisers).
Beroep tegen gehomologeerd herstel- of betalingsplan
De schuldeisers die bij de stemming over het reorganisatieplan hun argumenten hebben uiteengezet, kunnen hoger beroep aantekenen tegen de beslissing van de rechter om het reorganisatieplan te homologeren. Het hof van beroep gaat dan na of de rechter in eerste aanleg het reorganisatieplan al dan niet ten onrechte heeft gehomologeerd. Een aanpassing van het plan of de organisatie van een nieuwe stemming is niet mogelijk.
Voortaan moeten wel alle schuldeisers worden geïnformeerd wanneer een betrokken partij in beroep gaat tegen een gerechtelijke goedkeuring van een herstel- of afbetalingsplan.