Fraudebestrijding: subsidiaire aansprakelijkheid hoofdaannemer verder uitgebreid
De hoofdelijke aansprakelijkheidsregeling geldt voor werken in onroerende staat, bewakingsdiensten en diensten in de vleessector. Opdrachtgevers of aannemers in de bouw die op het moment dat de overeenkomst wordt gesloten, een (onder)aannemer met sociale of fiscale schulden inschakelen, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van die schulden. De betrokken opdrachtgever wordt als schuldenaar in de databank van de RSZ en de fiscus opgenomen.
De opdrachtgever of aannemer kan aan de aansprakelijkheid voor de schulden van zijn medecontractant ontsnappen door bij de betaling van de factuur een deel van de ontvangen betaling - 35% van het bedrag van de factuur (exclusief btw) bij sociale schulden en 25% bij fiscale schulden - in te houden en door te storten aan de RSZ of de fiscus.
Principe van de subsidiaire of getrapte aansprakelijkheid
In 2012 is een mechanisme van subsidiaire aansprakelijkheid ingevoerd waardoor iedere tussenkomende onderaannemer in de keten door de RSZ of de fiscus kan worden aangesproken. De aansprakelijkheid wordt systematisch doorgeschoven naar de in een voorafgaand stadium tussenkomende aannemer. Daardoor kunnen dus (onder)aannemers die boven een in gebreke blijvende (onder)aannemer in de productieketen zitten, hoofdelijk worden aangesproken voor de betaling van de sociale/fiscale schulden die via de hoofdelijke aansprakelijkheid niet of gedeeltelijk werden ingelost.
Het systeem van de subsidiaire aansprakelijkheid start wanneer de gevorderde sommen niet binnen de 30 dagen na de bekendmaking van een aangetekende ingebrekestelling zijn betaald.
Uitbreiding aansprakelijkheidsregeling tot opdrachtgever
De subsidiaire hoofdelijke aansprakelijkheidsregeling is nu uitgebreid tot de opdrachtgever. M.a.w. de opdrachtgever en de aannemer en iedere tussenkomende onderaannemer zijn hoofdelijk aansprakelijk.