Een akkoord met de fiscus over uw beroepskosten?
Een
Het akkoord kan uitdrukkelijk maar ook expliciet of stilzwijgend tot stand komen, bv. als de controleur een door u gebruikt percentage beroepsgebruik zonder meer aanvaardt.
Waarvoor?
Een akkoord kan u sluiten wanneer er geen discussie is over de werkelijkheid van de kosten (dus als de administratie wel aanvaardt dat de kosten een beroepskarakter hebben), maar als er een discussie bestaat over het bedrag. De discussie kan slaan op:
het kostenbedrag;
het kostenpercentage (bv. u wil 5 % van de ontvangsten als publiciteitskosten aftrekken);
het beroepsgedeelte (bv. u wil 40 % van uw telefoongebruik als beroepsgebruik aftrekken).
Terugkomen op een akkoord?
Zoals gezegd is een akkoord zowel voor de belastingplichtige als de fiscus bindend. Als de belastingplichtige er zelf van afwijkt, zegt hij daarmee in feite het akkoord op, zodat de administratie ook niet langer gebonden is.
De fiscus kan wel op het akkoord terugkomen als er nieuwe feiten aan het licht komen. De beëindiging of wijziging van het akkoord zal dan wel pas ingaan vanaf het belastbare tijdperk na het jaar waarin de administratie haar nieuwe visie bekendmaakt: bv. op 30 juni 2013 geeft de fiscus zijn nieuwe zienswijze weer, pas voor de inkomsten van 2014 zal deze nieuwe zienswijze invloed hebben.
Uiteraard kan de fiscus ook op het akkoord terugkomen als de belastingplichtige gelogen heeft, of bewust informatie heeft achtergehouden bij het tot stand komen van het akkoord.
En als ik geen akkoord kan bereiken?
Als u geen akkoord bereikt, moet de administratie het bedrag van de kosten op een
Het collectief akkoord
Naast het individueel akkoord, sluit de fiscus soms ook
Deze techniek werd al toegepast voor kosten van: advocaten, gerechtsdeurwaarders, onthaalmoeders,.....