Duur erkenningen voor maatschappelijk verantwoorde coöperatieve vennootschappen beperkt in tijd
In België zijn de meest gebruikte vennootschapsvormen de naamloze vennootschap (nv), de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba) en ... de coöperatieve vennootschap (cv). De coöperatieve vennootschap is een specifieke vorm van handelsvennootschap met een variabel aantal vennoten en grote statutaire vrijheid. Er zijn twee soorten coöperatieve vennootschappen: die met beperkte aansprakelijkheid (cvba) en die met onbeperkte (cvoa). Bij beide moeten er steeds minstens 3 vennoten zijn. Voor het oprichten van een cv zijn 3 oprichters noodzakelijk.
Om de coöperatieve vennootschappen die de coöperatieve waarden respecteren te onderscheiden van de gewone commerciële coöperatieve vennootschappen kan de minister van Economie een erkenning verlenen. Erkende cv's worden lid van de Nationale Raad voor de Coöperatie (NCR), die al bestaat sinds 1955. De erkenning garandeert dat deze vennootschappen in overeenstemming met de coöperatieve waarden en principes werken.
Voorwaarden erkenning
De erkenningsvoorwaarden zijn in een koninklijk besluit van 8 januari 1962 opgenomen. Ze komen hierop neer.
De vennoten moeten vrijwillig kunnen toetreden. Dit betekent niet dat de vennootschap voortdurend open moet blijven voor toetreding; de Raad van bestuur mag beslissen om de toetreding van nieuwe leden te beperken in het belang van de vennootschap.
Voordelen erkenning
Erkende coöperatieve vennootschappen genieten van diverse 'fiscale' en 'sociale' voordelen zoals:
een belastingvrijstelling van de eerste schijf van 190 euro (geïndexeerd bedrag aanslagjaar 2016) van dividenden;
geen herkwalificatie van interesten en dividenden als de interestvoet hoger is dan de interestvoet van de markt of als het bedrag van de voorschotten hoger is dan het gestorte kapitaal;
de erkende cv geniet van een verlaagd belastingtarief voor vennootschappen met belastbare inkomsten van niet meer dan 322.500 euro, ook al valt ze onder één van de uitsluitingen (holdings, dochtermaatschappijen en vennootschappen die geen bezoldiging uitkeren aan één van hun bedrijfsleiders);
geen prospectusverplichting bij een openbaar aanbod van beleggingsinstrumenten op het Belgische grondgebied;
lasthebbers die tegen een ander loon dan kost en inwoning, als belangrijkste beroepsactiviteit het dagelijks beheer of de dagelijkse leiding van erkende coöperatieve vennootschappen hebben, genieten van de sociale zekerheid van de werknemers;
erkende coöperatieve vennootschappen kunnen het 'logo erkenning Nationale Raad voor de Coöperatie' gebruiken voor hun publicaties.
Aanvraag erkenning.
De nieuwe verzoekformulieren voor erkenning van coöperatieve vennootschappen zitten als bijlage 1 en 2 bij het KB van 24 maart 2015 (BS 1 april 2015). Groeperingen van coöperatieve vennootschappen moeten een ander (nieuw) formulier gebruiken.
De groeperingen van coöperatieve vennootschappen en de coöperatieve vennootschappen die voldoen aan de erkenningsvoorwaarden worden door de minister voor maximaal één jaar en ten laatste tot 31 mei 2016 erkend. Wie al een erkenning heeft verkregen vóór 31 mei 2015, blijft. - zonder enige bijkomende formaliteit -. tot 31 mei 2016 erkend voor zover zij de erkenningsvoorwaarden blijven naleven. De nieuwe erkenningen gelden maar tot 31 mei 2016 omdat de efficiëntie en relevantie van sommige erkenningsvoorwaarden momenteel worden getoetst en dus (nog) wijzigingen worden verwacht.
Elke erkenning en elke schrapping gebeurt bij ministerieel besluit dat in het Belgisch Staatsblad en op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie wordt bekendgemaakt.