De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf
Gedurende de onderhandelingen over de terugtrekking uit de EU zal er in principe niet veel veranderen. Groot-Brittannië blijft tot zolang een volwaardige EU-lidstaat en alle Europese regelgeving blijft van toepassing op alle burgers en bedrijven van het VK. Dit betekent vrij verkeer van goederen en diensten.
Fiscale impact van de Brexit
De fiscale gevolgen van de Brexit op het vlak van de directe belastingen zullen vooral voelbaar zijn voor de bepalingen die door richtlijnen worden geregeld om in een Europese context dubbele belasting te vermijden (Moeder-Dochterrichtlijn, Interest- en Royaltyrichtlijn, Fusierichtlijn).
Op btw-vlak zal door de Brexit de levering van goederen vanuit België naar het VK -en van het VK naar België- een uitvoer/invoertransactie worden met uitklarings- en inklaringsformaliteiten (incl. invoerrechten en invoer-btw). M.a.w. geen intracommunautaire levering/verwerving van goederen meer.
Als het Engelse bedrijfsleven de Europese fiscale voordelen wil behouden, kan het zijn hoofdkantoor verplaatsen naar een Europese lidstaat. Het is ook niet ondenkbaar dat het VK op termijn een nieuw belastingregime met een fiscaal gunstig vestigingsklimaat zal opstellen om buitenlandse investeerders naar zich toe te trekken.
Financiële impact van de Brexit
België is -na Nederland, Duitsland en Frankrijk- de belangrijkste handelspartner van Groot-Brittannië. Als uw bedrijf exporteert, kan het vertrek uit de EU zeker een impact hebben. Sinds de uitslag van het referendum is het Britse pond met 12% in waarde gedaald tegenover de euro. Alles wat de Britten invoeren, wordt dus 12% duurder. Mogelijk gevolg is dat ze minder gaan invoeren en zeker als de Belgische bedrijven hun prijzen niet aanpassen. Waarschijnlijk zal door de Brexit het aantal faillissementen in België in 2018 ongeveer 2,5% hoger uitvallen (bron: kredietverzekeraar Atradius).
Maar de Brexit biedt ook kansen voor Belgische bedrijven. Buitenlandse bedrijven met vrije toegang tot de Europese markt, zullen hun blik naar het Europese vasteland verleggen. België kan hiervan profiteren door een deel van deze investeringen naar zich toe te trekken.
Sociale impact van de Brexit
Burgers van de EU hebben een automatisch en onbeperkt recht om zich te verplaatsen en te werken in een andere lidstaat. Door de Brexit kunnen EU-werknemers aan dezelfde voorwaarden worden onderworpen als migrerende werknemers van buiten de EU. Werknemers uit het VK die in België willen werken, zullen over een geldige arbeidskaart of een verblijfsvergunning van lange duur moeten beschikken.
Eén ding is zeker. De toekomstige relatie tussen Europa en het VK ligt in de handen van de onderhandelaars. En die onderhandelingen kunnen lang aanslepen. Dit neemt niet weg dat we de ontwikkelingen op de voet moeten volgen en al kunnen nadenken over mogelijke strategieën.