Beperking van cashbetalingen in kader van anti-witwaswetgeving: ken uw limieten
Verkoop van roerende goederen en diensten: cash tot 3.000 euro
De drempel van 5.000 euro voor cashbetalingen is op 1 januari 2014 verder verlaagd naar 3.000 euro. Bij de verkoop van een onroerend goed mag er vanaf 1 januari 2014 zelfs niets meer cash worden betaald (zie verder).
Verkoop van onroerende goederen: cashbetalingen verboden
De verkoop van een onroerend goed mag sinds 1 januari 2014 enkel nog worden betaald door middel van een overschrijving of een cheque. Het rekeningnummer waarop het geld wordt gestort, moet altijd in de notariële akte en verkoopsovereenkomst staan.
Verkoop van edele metalen: limiet is 3.000 euro
Voor edele metalen (voorwerpen uit zilver, goud, platina of met die metalen erin verwerkt) geldt een bijzondere regeling. Men maakt een onderscheid naargelang de inkoopprijs al dan niet 3.000 euro bereikt. Ligt de inkoopprijs (incl. btw) onder de 3.000 euro, dan mag u het totaal cash betalen. Is de inkoopprijs gelijk aan of hoger dan 3.000 euro, dan mag tot 10% van de prijs cash worden betaald, met een maximum van 3.000 euro.
Betaaloplossingen
Bedoeling van de federale regering met de verstrenging van de anti-witwaswetgeving is dat we voortaan meer via een overschrijving of met de betaalkaart zouden betalen (aanpak van de fiscale fraude en zwart geld). Nieuwe betaaloplossingen voor grote bedragen moeten we op korte termijn niet verwachten. Er zijn voldoende alternatieven op de markt. Bent u vaak op de baan, dan kan u werken met een mobiele betaalterminal of een bankcheque vragen. Wie een debet- of kredietkaart gebruikt, controleert best tot welk bedrag met welke kaart men kan betalen. Eventueel kan u het plafond tijdelijk verhogen als u een grote aankoop plant. Een overschrijving kan door uw bank worden uitgevoerd, maar kan ook via thuisbankieren. Een ander alternatief is de cliëntencheque. Maar dit vereist een goed vertrouwen tussen koper en verkoper.
Strenge sancties
Nieuw is dat de handelaar of dienstenverstrekker die op de hoogte is van een verboden betaling in contanten hiervan melding moet maken aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) of anti-witwascel. Blijkt bij een controle door de economische inspectie dat hij dat niet heeft gedaan, dan riskeert hij een boete. De controleurs van de economische inspectie mogen al uw boekhoudkundige en commerciële bescheiden inkijken.
De overtredingen bij een verkoop van onroerende goederen worden gestraft met een administratieve geldboete van 250 euro tot 1.250.000 euro.
Zowel de verkoper als de koper zijn verantwoordelijk voor het betalen van de boete (hoofdelijke aansprakelijkheid). Strafrechtelijke geldboeten bij de verkoop van roerende goederen of bij dienstprestaties kunnen het voorwerp uitmaken van een administratieve minnelijke schikking. Er wordt dan aan de overtreders een som voorgesteld waarvan de betaling de strafvordering doet vervallen.